Praful este prezent peste tot, fiind supranumit si „dusman invizibil” din locuinta. Cea mai mare parte a prafului – uneori pana la 80% din cantitate – o constituie acarienii. Acarienii sunt microorganisme ce se regasesc in paturi, covoare, mocheta, jucarii de plus, carti, aparatura electrocasnica, tapet sau orice alte ornamente de decor din locuinta noastra. Expunerea la acarieni poate determina dezvoltarea de alergii, declansarea astmului sau iritatiilor si a eczemelor la nivelul pielii, mai ales in cazul persoanelor sensibile si al copiilor. Cum putem combate acarienii? Foarte simpu… Pe langa aerisirea incaperilor de cel putin 2 ori pe zi timp de 15 minute sau stergerea zilnica a prafului, utilizarea aspiratorului de praf este mai mult decat indicata. Desi aspiratul locuintei nu este una dintre cele mai distractive activitati, aceasta poate deveni mult mai simpla, in functie de aspiratorul pe care alegem sa il utilizam.
Aspiratorul este unul dintre cele mai banale produse electrocasnice, insa tehnologiile disponibile au evoluat semnificativ in ultimii ani, astfel ca, in momentul achizitionarii, alegerea celui mai potrivit aspirator pentru casa se dovedeste a fi din ce in ce mai dificila. Cand doresti sa achizitionezi cel mai bun aspirator trebuie sa te orientezi spre un model care este potrivit nevoilor tale, prin urmare trebuie sa fi atent la: tipul de aspirator, putere, clasele de eficienta si alte caracteristici, precum nivel de zgomot, capacitate de colectare, accesorii etc. Desi exista o multitudine de modele de aspiratoare, cele mai cunoscute categorii sunt aspiratoarele cu sac si cele fara sac. Ambele categorii au aspecte pro si contra, prin urmare haideti sa descoperim modul in care finctioneaza fiecare, precum si principalele caracteristici.
Aspiratoare cu sac VS Aspiratoare fara sac
Aspiratoarele cu sac sunt considerate a fi modelul clasic de aspirator. Acestea functioneaza avand la baza un mecanism de aspirare cu un sac de colectare a murdariei, fie textil – ce poate fi reutilizat, fie din hartie – de unica folosinta. Mai mult, variantele noi de aspiratoare sunt echipate cu filtre suplimentare care raspandesc in mediu un aer mai curat sau inglobeaza chiar tehnologii de retinere a prafului.
Cel mai mare avantaj al aspiratoarelor cu sac il reprezinta faptul ca, in comparatie cu aspiratoarele fara sac, acestea au in general o putere mai mare de curatare. Mai mult, pretul consumabilelor este mai mic, chiar daca ne referim la sacii de hartie de unica folosinta sau de sacii de colectare refolosibili confectionati din material textil (acestia din urma rezista chiar si pana la 2 ani). Un alt avantaj il reprezinta faptul ca acestea trebuie golite mai rar, unii saci fiind foarte bine conceputi, putand sustine cateva kg de impuritati pana la o noua eliminare. In plus, utilizatorii sunt expusi la mai putine impuritati in timpul curatarii, intucat nu sunt nevoiti sa elimine impuritatile care se lipesc de filtru, recipient sau de mecanismele interne cu mana (la fel ca in cazul aspiratoarelor fara sac).
Un dezavantaj al aspiratoarelor cu sac il reprezinta faptul ca, in timpul schimbarii sau golirii sacilor ne murdarim foarte des, iar praful inspirat poate duce la complicatii de sanatate si poate afecta persoanele alergice. Unele modele au saci cu sistem de filtrare mai avansat, dar pretul acestora este de obicei destul de mare.
Aspiratoarele fara sac au aparut mai tarziu pe piata, insa s-au bucurat in scurt timp de o popularitate crescuta. Sistemul de aspirare al prafului se bazeaza pe un recipient colector din plastic, ce tine locul sacului din panza sau hartie, unde se vor aduna resturile aspirate. Dupa umplerea acestuia, recipientul se goleste si se spala sub jet de apa. Aspiratoarele fara sac reusesc sa imbine foarte bine flexibilitatea cu eficienta in utilizare, fiind extrem de potrivite pentru persoanele ce aspira locuinta zilnic.
Printre principalele avantaje ale aspiratoarelor fara sac se numara faptul ca nu mai e nevoie de saci, prin urmare putem economisi banii care ne-ar fi costat schimbarea acestora; sistemul de filtrare suplimentara HEPA asigura un aer evacuat proaspat si mai curat; golirea recipientului este mult mai facila si se inhaleaza astfel mai putin praf.
Dezavantajele aspiratoarelor fara sac sunt: pretul filtrelor care este mai mare, dar acestea se schimba rar, la cateva luni; puterea de aspirare este mai redusa decat la aspiratoarele cu sac; in cazul in care crapam sau stricam recipientul colector, vom fi nevoiti sa il inlocuim in intregime.
Pe langa cele cu recipient din plastic, aspiratorele fara sac mai includ si alte tipuri de aspiratoare, precum cele cu filtru de apa si cele cu spalare.
Aspiratoare cu filtru de apa sunt bazate pe o tehnologie relativ noua, care stocheaza mai eficient praful aspirat si imbunatateste calitatea aerului din incapere. Asa cum ii spune si numele, principala caracteristica este filtrul cu apa prin care trece aerul aspirat, ramane mizeria (scame, praf, spori de mucegai, par, etc.) si iese un aer mai curat, mai umed si deci mai sanatos. In plus, aspiratoarele cu filtru de apa, au o putere de aspirare mult mai mare fata de cele clasice. Acest tip de aspiratoare este indicat mai ales in incaperile frecventate si utilizate de copii, acestia fiind adesea cei mai expusi la bolile respiratorii provocate de praf (astm, alergii, etc.). Cu toate ca sunt considerate a fi mult mai eficiente decat aspiratoarele clasice, acestea sunt destul de voluminoase, apa trebuie schimbata foarte des daca vrei sa-l pastrezi igienic.
Aspiratoarele cu spalare, spre deosebire de cele cu filtru de apa, au o functie in plus si anume, igienizarea pardoselilor sau covoarele prin spalare cu apa si detergent. Acest lucru reprezinta un avantaj considerabil, deoarece dupa aspiratul camerelor nu va mai trebui sa utilizam mopul, ci practic avem posibilitatea de a face doua activitati in acelasi timp – aspirat si spalat. Un aspirator cu spalare reuseste, de cele mai multe ori sa curete in profunzime mai multe tipuri de suprafete si de covoare, prin urmare ne pot scuti de drumuri la curatatoria de covoare, avand capacitatea de a scoate chiar si cele mai dificile pete. In plus, persoanele care sufera de diferite alergii nu vor mai avea niciun fel de problema, putand chiar ele sa foloseasca aspiratorul. Cu toate ca sunt foarte eficiente si potrivite pentru curatenia generala a locuintei, unul dintre dezavantaje ar fi faptul ca sunt cam greoaie si greu de manevrat.
Aspiratoarele verticale – Solutia perfecta pentru spatiile mici
Aspiratoarele verticale sunt prevazute cu baterii si sunt fiabile spatiilor mici datorita mobilitatii lor extraordinare. In plus, scapi de cablurile lungi ale aspiratoarelor obisnuite, pe care trebuie sa le tragi prin casa, iar colectarea mizeriei se face in cuve din plastic. Designul lor iti sare in ajutor daca ai probleme cu spatele, nefiind obligat sa stai aplecat cand aspiri. Aspiratoarele verticale pot fi cu sau fara fir, fiecare avand avantaje si dezavantaje.
Alegerea unui astfel de aspirator depinde intr-o foarte mare masura de care asteptarile pe care le ai de la acesta, dar si de marimea casei tale. De exemplu, un aspirator vertical fara fir are o autonomie de aproximativ 40 de minute (categoria premium). Autonomia nu reprezinta singurul dezavantaj ce il poti intalni la un astfel de aspirator, ci si timpul necesar incarcarii, care in unele cazuri poate ajunge chiar si la 24 de ore, insa exista si modele ce se pot incarca in doar cateva ore, aproape acelasi timp necesar si incarcarii unui telefon.
Privitor la aspiratoarele verticale cu fir, acestea sunt alimentate de curentul electric, iar ca avantaj avem puterea ceva mai ridicata si care poate fi mentinuta constant. Desigur, ca si in cazul un dezavantaj este reprezentat de lungimea cablului care, in unele situatii, nu iti va permite sa poti aspira fiecare colt al casei fara a folosi un prelungitor.
Aspiratoarele de mana – Practice si usor de manevrat
O alta categorie de aspiratoare o reprezinta aspiratoarele de mana. Cel mai important avantaj al unui astfel de aspirator il reprezinta mobilitatea. Puteti curata suprafete diferite, precum canapele, pervaze, fata de masa si inclusiv tapiteria unei masini, fara sa aveti nevoie de un aspirator clasic. Atunci cand dorim sa alegem un aspirator de mana bun trebuie sa fim atenti la anumite detalii. Cel mai important lucru este reprezentat de puterea oferita de aspirator. Desi nu este un indicator foarte exact de performanta, trebuie sa tinem cont de el. Astfel, un aspirator de minim 7 W este, de cele mai multe ori, suficient de bun in privinta puterii de aspirare. Nu uitati nici de accesoriile utile pentru diversele suprafete. Capacitatea de colectare a rezervorului depinde cel mai mult de dimensiunile aspiratorului. In acesta va fi aspirat praful si mizeria. Un rezervor mai mare poate mari dimensiunile aspiratorului si greutatea sa, insa se poate goli mai rar. Aceste aspiratoare pot avea o capacitate de pana la 1 L, insa este putin probabil sa aveti nevoie de o capacitate mai mare de 0,5 L.
Principalul dezavantaj al acestui tip de aspirator il reprezinta, bineinteles, autonomia. Modelele bune si destul de accesibile au o autonomie de minim 10 minute si se incarca in maxim 10 ore. Cele foarte performante pot atinge o autonomie de 30 de minute si se pot incarca in cateva ore.
Robotii de aspirare – Economiseste timp si energie
Robotii de aspirare reprezinta noua generatie de aspiratoare, devenind extrem de pupolare in ultimii ani. Diferenta principala a versiunilor robotizate consta in capacitatea lor de a minimiza cantitatea de munca pe care trebuie sa o depuna utilizatorul, lucru intuit chiar din denumirea lor. Un aspirator robotizat este un tip aspirator autonom care este gandit sa curete covoarele, podeaua si pardosela de praf, mizerie si resturi.
Aspiratoarele robot moderne pot gestiona mai multe sarcini de lucru. In afara de faptul ca pot curata eficient diverse suprafete, ele pot sa memoreze particularitatile spatiului, sa elimine murdaria pe care o colecteaza si chiar sa-si incarce singure bateriile. Unul din cele mai importante avantaje ale unui aspirator robot consta in usurinta de utilizare. Este suficient sa programati aspiratorul pentru un anume spatiu si sa setati timerul, iar aspiratorul va incepe sa curete suprafata pentru dumneavoastra, nefiind necesar sa fie supravegheat. Astfel, putem programa robotul de aspirare chiar inainte de a pleca de acasa, iar el isi va face singur treaba.
Nu stii ce tip de aspirator sa alegi? Intra pe Demax.ro si descopera ofertele noastre!
Pingback: Lasă curățenia în responsabilitatea unui robot de aspirare - Blogdemax.ro