Inghetata – desertul ideal pentru zilele calduroase de vara

Inghetata este un desert savurat de atat de cei mici, cat si de adulti, iar daca e vara, e despre inghetata…multa inghetata. Daca iti doresti sa ai o alimentatie cat mai sanatoasa si sa eviti dulciurile din comert, iti propunem cateva retete simple de inghetata preparata acasa, fara prafuri sau premixuri artificiale. Vei avea nevoie de un mixer, un blender si de ingredientele tale preferate… apoi tot ce trebuie sa faci este sa pui putina pasiune si rabdare, iar la final sa ornezi totul cu un strop de imaginatie!

Iti propunem cateva retete de inghetata delicioasa, pe care o poti prepara acasa cu ingredientele tale favorite:

Inghetata cu vanilie

Inghetata de vanilie este una dintre cele mai iubite si populare tipuri de inghetata si reprezinta baza de la care putem crea diverse alte sortimente. Desi in comert gasim diverse tipuri de inghetata de vanilie de la numerosi producatori, gusul si calitatea inghetatei nu se compara cu cea preparata acasa.

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 2 galbenusuri;
  • 2 oua intregi;
  • 1 praf de sare;
  • 400 ml lapte;
  • 400 g smantana pentru frisca;
  • 2 pastai de vanilie naturala;
  • 8-10 linguri de zahar (dupa gust).

Mod de preparare

  1. Pastaile de vanilie se cresteaza pe lungime si se razuiesc cu varful cutitului semintele. Semintele de vanilie impreuna cu pastaile se pun intr-o craticioara impreuna cu laptele. Se incalzeste laptele pe foc pana cand prinde o pelicula la suprafata si e pe punctul de a da in clocot. Se trage craticioara de pe foc si se acopera cu capacul. Se lasa in repaus timp de 30 de minute, ca sa se infuzeze vanilia in lapte si sa fim siguri ca obtinem o inghetata de vanilie parfumata. Se indeparteaza pastaile de vanilie dupa ce trece timpul de infuzare. Se poate si strecura laptele pentru a indeparta semintele de vanilie.
  2. In timpul de repaus al laptelui cu vanilie, intr-un castron incapator, cu ajutorul unui mixer se bat ouale si galbenusurile cu praful de sare si cu tot zaharul pana cand se formeaza o crema consistenta.
  3. Laptele strecurat se toarna inapoi in craticioara si se infierbanta pe foc pana ce incepe sa dea in clocote mici. Se toarna laptele fierbinte deasupra cremei de oua, putin cate putin si batand constant, pana cand se incorporeaza complet. Se transfera crema de lapte si oua intr-o cratita si se pune pe foc mic, amestecand constant, pana cand se ingroasa atat cat sa imbrace lingura cu care se amesteca.
  4. Se toarna crema fluida obtinuta intr-un castron incapator, se lasa sa se racoreasca putin si se adauga smantana pentru frisca (nebatuta si neindulcita) amestecand pana cand se omogenizeaza bine. Aceasta este compozitia de baza pentru inghetata de vanilie, care se lasa sa se raceasca pana la temperatura bucatariei, apoi se da la frigider timp de cel putin 1-2 ore, preferabil peste noapte.

Sfat: Amestecati bine crema cu o furculita la fiecare 30-40 de minute. Amestecarea constanta nu va permite sa se formeze cristale de gheata in compozitie.

Inghetata cu ciocolata

O inghetata de casa buna se face cu ingrediente de calitate. Pentru inghetata de ciocolata aveti nevoie de cacao de calitate, de oua, de frisca naturala (smantana dulce) si de ciocolata de menaj buna.

Ingrediente:

  • 1 ou;
  • 2 galbenusuri;
  • 150 g zahar;
  • 50 g cacao;
  • 100 g ciocolata amaruie;
  • 100 ml lapte;
  • 250 ml frisca naturala (smantana dulce cu 30 % grasime).

  1. Ciocolata se rupe in bucatele si se topeste intr-un castron asezat pe baie de aburi sau la microunde. Oul intreg si galbenusurile se bat cu zaharul pana obtinem o spuma. Se pune spuma pe baie de aburi si se amesteca cu grija sa nu se prinda, pana se dizolva zaharul. Pudra de cacao se desface cu un pic de lapte pentru evitarea formarii de cocoloase si apoi se dilueaza cu restul laptelui. Se adauga la compozitia de oua. Daca totusi mai aveti cocoloase puteti strecura cacaoa cu laptele printr-o sita.
  2. Compozitia de inghetata de ciocolata se mai lasa un pic pe aburi si se amesteca cu un tel. Ultima adaugata este ciocolata topita.
  3. Se trage vasul deoparte si se lasa la racorit pana la temperatura camerei iar apoi se da la rece, in frigider (macar 2 ore).
  4. Cand baza de inghetata de ciocolata s-a racit se bate si frisca naturala – si ea trebuie sa fie foarte rece, de la frigider. Frisca naturala intotdeauna se tine la rece, in frigider, cel putin 6 ore inainte de utilizare.
  5. Frisca se incorporeaza treptat, lingura cu lingura, in compozitia racita.

 

Inghetata de ciocolata se amesteca pana se omogenizeaza si se pune in congelator in caserole de plastic cu capac. In acest caz va trebui sa o amestecati din 20 in 20 de minute pentru a preveni formarea cristalelor de gheata.

Inghetata cu espresso

 

Daca esti un fan al gustului authentic de cafea, inghetata cu espresso va fi un desert perfect pentru zilele calduroase. Daca o cafea are un efect revigorant, o inghetata cu espresso reprezinta solutia perfecta pentru starile de moleseala sau apatie provocate de temperaturile ridicare din timpul sezonului estival.

Ingrediente:

  • 2 cani de frisca;
  • 1 cana de lapte condensat;
  • 2-3 linguri de pudra de espresso, dupa gust;
  • 1/2 de cana de fulgi de ciocolata.

Mod de preparare

Amesteca pudra de espresso si frisca, folosind un mixer, pana cand pudra de espresso se dizolva complet. Apoi toarna laptele condensat intr-un alt vas si incorporeaza incet cate o treime din amestecul de frisca batuta, astfel incat aceasta sa-si retina pe cat posibil textura aerata. Ulterior adauga si fulgii de ciocolata, amestecandu-i incet in compozitie.

Apoi toarna inghetata intr-un vas rezistent la temperaturi joase si las-o sa se raceasca peste noapte in congelator, pentru ca a doua zi sa-ti incepi ziua cu o doza racoritoare de gelato cu espresso.

 

Inghetata cu fructe de padure

Ingrediente:

  • 350 g fructe de padure;
  • 200 ml smantana lichida pentru frisca;
  • 50 g lapte condensat indulcit;
  • 50 ml lapte;
  • 125 g zahar tos fin vanilat.

Mod de preparare:

  1. Se mixeaza fructele de padure proaspete sau congelate impreuna cu zaharul, cu ajutorul unui blender, pana se obtine un piure.
  2. Amestecam piureul de fructe cu frisca lichida, laptele condensat si laptele si lasam mixul obtinut 2-3 ore la frigider.
  3. Dupa 3 ore, punem inghetata de fructe de padure in recipientul masinii care a stat la congelator minim 8 ore si procedam conform instructiunilor masinii.

In cazul in care nu avem masina de inghetata, o punem in congelator si amestecam din 20 in 20 de minute in primele 2 ore, dupa care o lasam la congelator pana ingheata complet.

 

Si pentru ca suntem in plin sezon al pepenelui, va propunem doua retete de inghetata cu pepene galben si rosu, light si usor de preparat:

 

Inghetata cu pepene galben

Pepenele galben are un parfum deosebit si o textura fina apreciata de multi dintre noi. Deoarece in aceasta perioada il gasim in stare proaspata, merita sa il folosim si sa ne bucuram de savoarea lui in diverse moduri. Inghetata cu pepene galben este un dulce parfumat si racoros pentru o zi caniculara, iar daca este preparata acasa, este cu mult mai delicioasa.

Ingrediente:

  • 500 g miez de pepene galben;
  • 3 galbenusuri;
  • 120 g zahar tos;
  • 250 ml smantana;
  • 2 pliculete zahar vanilat;
  • cateva frunze de menta pentru decor.

Mod de preparare:

  1. Pulpa de pepene galben se paseaza cu o furculita sau cu ajutorului unui blender, apoi se amesteca cu 50 g de zahar. Galbenusurile se pun intr-un vas cu restul de zahar si zaharul vanilat si se bat cu mixerul pana se obtine o crema densa si se topeste tot zaharul. Peste aceasta compozitie se toarna smantana si se mai bate inca 5 minute.
  2. Pepenele galben pasat se pune peste compozitia obtinuta si se amesteca usor, fara sa se mai mixeze, pana se omogenizeaza. Se pune la congelator si se lasa 3-4 ore.
  3. Se poate servi in cupe formate din coaja de pepene galben. Pentru decor, optional, foloseste trei-patru frunze de menta proaspata si niste extra pepene galben, dulce si parfumat.

Inghetata de pepene rosu

Inghetata de pepene rosu este foarte racoritoare si se prepara destul de simplu acasa. Singurul inconvenient se refera la timpul de asteptare, insa pentru un desert racoros si sanatos, merita efortul!

Ingrediente:

  • 500 g miez de pepene galben;
  • 3 galbenusuri;
  • 120 g zahar tos;
  • 250 ml smantana;
  • 2 pliculete zahar vanilat;
  • cateva frunze de menta pentru decor.

 

Mod de preparare:

 

1.Curata pepenele de coaja si seminte, apoi taie-l cubulete potrivite, pe care sa le poti mixa cu ajutorul unui blender.

  1. Zdrobeste pepenele bine, pana obtii o pasta fina, amesteca apoi totul cu miere, iaurt si frisca. Pune compozitia la congelator, iar dupa doua ore scoate-o si zdrobeste acele de gheata.
  2. Peste alte doua ore, repeta procesul de mixare, pentru a obtine o inghetata cremoasa.

 

Scoate inghetata de la rece cu 10 minute inainte de servire. Serveste inghetata cu topping de ciocolata sau frisca alaturi si waffe de vanilie.

 

 

 

Fii primul care lasa un comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*