Este acea perioadă din an în care ne pregătim rezervele pentru iarnă, conservând fel și fel de alimente, pentru a ne bucura de ele mai târziu. Conservarea alimentelor are rolul de a păstra proprietățile nutritive pentru o perioadă mai lungă de timp.
Dar cum se face corect conservarea alimentelor? Există numeroase metode prin care poți păstra proprietățile nutritive ale alimentelor pe termen lung, iar despre ele ne propunem să vorbim și noi în rândurile următoare.
Ce metodă să folosești pentru conservarea alimentelor
Conservarea alimentelor este o preocupare pe care oamenii o au încă din cele mai vechi timpuri. Din fericire, de-a lungul timpului au apărut diferite metode de conservare, pe care astăzi oamenii le folosesc mereu.
Te întrebi ce metodă de conservare a alimentelor să folosești? Avem noi câteva recomandări pe care ar trebui să le încerci:
Refrigerare
Cel mai simplu mod de conservare a alimentelor pe termen lung este refrigerarea. Această metodă implică păstrarea alimentelor la o temperatură de maxim 4 grade Celsius și la un nivel de umiditate maxim 90%. În acest fel, activitatea enzimelor va fi mult încetinită, astfel încât alimentele să poată fi conservate.
Altfel spus, conservarea prin refrigerare se face cu ajutorul frigiderului, acolo unde poți păstra alimentele preparate pentru câteva zile fără probleme.
Congelare
Un alt mod practic de conservare a alimentelor este congelarea lor. Acest lucru se realizează la temperaturi între -18 și -45 grade Celsius. Totuși, trebuie să folosești un congelator care oferă o ventilație normală și un nivel optim de umiditate.
Congelarea va realiza diferite modificări fizice, biochimice și mai ales de structură, iar asta înseamnă că pentru a putea fi consumat în siguranță, va fi necesar un proces de decongelare. Acest lucru poate fi realizat în diferite moduri: la temperatura camerei, în frigider, în apă rece sau cu ajutorul cuptorului cu microunde.
Pasteurizare
Pasteurizarea reprezintă un alt mod grozav de conservare a alimentelor. Aceasta implică un proces de încălzire prelungită și moderată, proces prin care sunt distruși fermenții. Este o metodă de conservare care astăzi beneficiază de foarte multă popularitate.
Deshidratare
Alimentele mai pot fi conservate și folosind procesul de deshidratare. Asta înseamnă că vei usca, criodeshidrata și concentra legumele. În acest fel, vei reduce nivelul de umiditate, așa fiind posibilă prezența fructelor și legumelor în magazine pe perioada extra-sezonului.
Cu sare sau zahăr
Uneori, poate fi util să adaugi sare sau zahăr în anumite produse, deoarece în acest fel le vei putea conserva pe termen lung. Această practică este valabilă în cazul cărnii dar și a legumelor. Prezența sării sau a zahărului crește presiunea osmotică din structura moleculară, iar asta cauzează o deshidratare lentă.
Totuși, nu este chiar cea mai bună metodă de conservare a alimentelor, deoarece în acest fel o bună parte dintre nutrienți se pierde.
Acidifere naturală sau artificială
Folosind un proces cunoscut ca murare, sau marinare, alimentele pot fi conservate prin principiul acidifierii. În acest fel, legumele pot fi păstrate pe termen lung, iar gustul lor grozav nu se pierde. Nutrienții se păstrează, de asemenea, pentru o lungă perioadă de timp.
Afumare
Fumul ajută și el la păstrarea pe termen lung a alimentelor. Drept exemplu, bunicii noștri obișnuiau să păstreze pe termen lung anumite preparate din carne pe care le afumau și le țineau în podurile caselor. Conservarea alimentelor cu ajutorul fumului este posibilă datorită substanțelor antiseptice pe care acesta le conține. Astfel, o mulțime de alimente pot fi păstrate pentru o mai lungă perioadă de timp cu ajutorul fumului.
Alte metode de conservare a alimentelor
În final, nu putem ignora metodele mai moderne de conservare a alimentelor. De exemplu, astăzi poți opta pentru criodeshidratare, pentru folosirea radiațiilor sau a unui câmp magnetic pentru a conserva alimentele. În acest fel, alimentele își păstrează proprietățile nutritive pentru o lungă perioadă de timp.
Folosindu-te de aceste informații și, de ce nu, de aparatele frigorifice din oferta Demax, sperăm că îți va fi cât mai ușor să realizezi conservarea alimentelor pe termen lung, pentru a te bucura de calitățile lor nutritive indiferent de sezon.
Fii primul care lasa un comentariu.