Bucataria a fost intotdeauna un loc de adunare, unde mancam si bem, radem si plangem, sarbatorim si visam. Un loc plin de caldura si arome minunate. Care dintre noi nu este incantat de mirosul de prajituri, cozonaci, paine calda sau de aromele unei fripturi bine facute sau peste proaspat preparat la cuptor?
Cuptorul este inspiratia din bucatarie, permitandu-ne sa experimentam o multitudine de preparate. In prezent, datorita tehnologiilor si functiilor pe care majoritatea cuptoarelor le inglobeaza, putem gati sanatos si putem incerca diferite retete culinare. Gatirea alimentelor la cuptor, nu doar ca ne ajuta sa mancam mai sanatos, ci si sa obtinem preparate foarte gustoase, ce isi pastreaza gustul si calitatile nutritive ce se pierd deseori prin fierbere sau prajire. Pentru a obtine cele mai bune rezultate in arta gatitului la cuptor este important sa personalizam modalitatea de gatire si sa setam functia de coacere potrivita fiecarui tip de preparat culinar.
Asadar, pentru a avea rezultate optime in bucatarie, haideti sa descoperim care sunt functiile de baza pe care ar trebui sa le aiba un cuptor electric si pentru ce tip de preparate culinare este recomandata utilizarea lor:
Coacerea ventilata – Aerul cald care circula in interiorul cuptorului garanteaza o coacere rapida si uniforma atat deasupra cat si dedesubt, utilizand rezistentele traditionale. Acest tip de a gati poate fi de mare ajutor atunci cand este nevoie sa gatim mai multe multe alimente in acelasi timp, deoarece caldura ajunge in fiecare punct al cuptorului. In acest fel putem folosi, de exemplu, ambele rafturi, gatind fripturi in partea de sus si cartofi in partea de jos, lasagna si legume, peste si o garnitura. In principiu este indicat sa utilizam aceasta functie de coacere pentru alimentele care au nevoie de crusta deasupra (peste, carne alba, carne rosie, paste la cuptor, dulciuri fragede la interior etc).
Coacerea statica – Aceasta functie este ideala pentru gatirea fara ventilator a multor feluri de mancare cum ar fi: paine, pizza, focaccia, dar si prajituri, biscuiti, bezele si cozonac. Coacerea statica produce o gatire mai lenta si mai delicata, ideala pentru a obtine feluri de mancare bine gatite si uscate chiar si in interior.
Utilizarea acestei functii este indicata pentru toate tipurile de alimente care se preteaza unui proces de gatit bland si care ar trebui sa fie uscate in interior, cum ar fi alimentele dospite, care au nevoie de coacere, care sa le ajute sa ”creasca”. Deoarece procesul de gatire static pune in functiune, rezistorii de pe pereti – fara flux al aerului care sa miste caldura – mancarea este gatita uniform pe toate partile.
Grill – Ideal pentru prajirea feliilor de paine si rumenirea carnii si pestelui. Odata setata functia grill, cuptorul foloseste doar elementul superior de incalzire pentru aceasta functie si necesita folosirea gratarului din cuptor. Desi este utilizata cu precadere, pentru prajirea painii sau gratinarea legumelor, cu functia grill se pot prepara si frigarui, carne sau carnati.
Atunci cand foloseti aceasta functie este recomandat sa folosesti si o tava in care sa pui un litru de apa in care se va colecta grasimea sau zeama scursa din alimentele preparate. Gratarul trebuie pozitionat pe nivelul superior al cuptorului, iar tava cu apa, putin mai jos. De asemenea, trebuie sa sinem cont de faptul ca, pentru aceasta functie, cuptorul nu necesita preincalzire si usa trebuie sa ramana inchisa in timpul prepararii.
Grill ventilat – Ideal pentru prepararea unor bucati de carne, obtinandu-se intotdeauna o rumenire buna. Gatirea alimentelor se face la fel ca in cazul functiei grill, insa alimentele pot fi pozitionate pe nivelul din mijloc. Cu functia grill ventilat putem prepara hamburgeri, file de peste, bucati mari de carne, pulpe, medalioane de porc, carne de pasare, friptura de vita sau pui la rotisor, daca modelul cuptorului dispune de acest accesoriu.
Pizza – Pizza este un produs extrem de popular ce a determinat producatorii de cuptoare electrice sa dezvolte o functie speciala pentru prepararea acestui produs. Aceasta functie este ideala pentru coacerea unei pizza sau a altor alimente care necesita caldura dinspre partea inferioara a cuptorului (tarte, focaccia, biscuiti, etc.). Daca esti un fan al acestui preparat si vrei sa te bucuri de o pizza calda si gustoasa, preparata acasa cu ingredientele tale preferate, poti sa obtii rezultate perfecte datorita functiei special concepute in acest sens. Elementii incalzitori care functioneaza in cadrul functiei pizza sunt elementul rotund pozitionat in partea din spate a cuptorului, elementul inferior si ventilatorul.
Incalzire – Daca nu utilizazi un cuptor cu microunde, functia Incalzire este solutia perfecta pentru tine. Aceasta functie este ideal pentru incalzirea felurilor de mancare.
Desi majoritatea retetelor culinare specifica timpul si temperatura necesara pentru gatire, atunci cand dorim sa incercam sau sa reinterpretam anumite retete este important sa cunoastem in ce intervale de temperatura ar trebui sa oscileze in functie de diferite preparate culinare.
Iata cateva exemple:
- prajituri – atunci cand prepari prajituri, este esential sa preincalzesti cuptorul aproximativ zece minute inainte sa introduci tava in cuptor. Temperatura optima de coacere trebuie setata intre 150 si 200 de grade Celsius. Totodata, este recomandat sa nu deschizi usa cuptorului in primele trei sferturi de timp din perioada necesara pentru coacerea prajiturii. In cazul in care vrei sa gatesti doua tavi cu prajituri, nu uita sa lasi un raft spatiu intre ele. De exemplu, pentru briose, blaturi de tort si aluatul pentru tarte, temperatura de coacere trebuie setata la 180 de grade Celsius.
- carne si peste – pentru carnea rosie (vita, miel, porc), temperatura recomandata pentru gatire este cuprinsa intre 200 si 250 de grade Celsius. Astfel, carnea ramane suculenta in interior si se rumeneste la exterior. Pentru carnea alba (peste, pui), temperatura trebuie setata la 150-175 de grade Celsius. Foloseste o bucata de carne mai mare, astfel incat aceasta sa nu se usuce in timpul gatirii. La final, poti lasa carnea in cuptor inca 15 minute, pentru ca sucul din interior sa o inmoaie. Toarna putina apa in tava de scurgere, ca sa eviti formarea de fum in cuptor in timpul coacerii.
- foietaje si aluaturi de patiserie – temperatura potrivita pentru coacere este de 190-200 de grade Celsius, astfel incat foile de foietaj sa nu se usuce;
- paine si aluat dospit – painea se coace la o temperatura optima cuprinsa intre 180-210 grade Celsius. Este recomandata functia de incalzire inferioara si superioara, timp de 30-45 de minute. In cazul cozonacilor, datorita continutului ridicat de zahar, temperatura potrivita pentru coacere este de 180-190 de grade Celsius.
- pizza – in cazul cuptoarelor electrice care sunt prevazute cu functia speciala pentru pizza, trebuie sa setezi temperatura de coacere in intervalul 200-220 de grade Celsius, pentru 25-35 de minute. In cazul in care nu ai cuptor prevazut cu aceasta functie, poti seta functia cu incalzire superioara si inferioara, la aceeasi temperatura si pentru acelasi interval de timp, ca sa coci blatul de pizza. Daca prepari pizza congelata, temperatura trebuie setata la 200 de grade Celsius, pentru 15-20 de minute, iar tava trebuie pusa pe nivelul trei al cuptorului. Functiile recomandate sunt pizza, incalzire superioara si inferioara sau convectie aer.
- cartofi pai – pentru prepararea cartofilor pai in cuptorul electric trebuie sa pozitionezi tava pe raftul din mijloc si sa setezi temperatura de coacere la 250 de grade Celsius, pentru aproximativ 15 minute, pe functia de incalzire superioara si inferioara. Schimba apoi pe functia grill pentru inca zece minute, ca sa se rumeneasca frumos. Daca nu ai functie grill, poti sa muti tava in zona de jos sau de sus a cuptorului si sa lasi sa se rumeneasca pentru cinci sau zece minute.
Te-am inspirat? Ce zici de un nou experiment culinar gatit la cuptor? Sa fie oare un chec pufos sau o prajitura cu fructe? Tu ce alegi?
Intra pe Demax si descopera gama de cuptoare electrice ce vor deveni un ajutor de nadejde in bucataria ta!
Pingback: Tot ce trebuie să știi despre plitele cu inducție - Blog DEMAX.ro
Pingback: Aragaz electric sau pe gaz – care este alegerea ideală? - Blog DEMAX.ro
Pingback: Cum să amplasezi corect combina frigorifică în bucătărie - Blog DEMAX.ro