Chiar dacă la o primă vedere, utilizarea frigiderului pare a fi floare la ureche, adevărul este puțin diferit. Fiind unul dintre aparatele electrocasnice pe care le folosim zilnic, deci cu o importanță deosebită, frigiderul trebuie utilizat ținând cont de câteva reguli simple dar utile. De exemplu, setarea temperaturii în frigider este un detaliu foarte important.
Setând o temperatură optimă, alimentele vor avea parte de condiții excelente de păstrare și totodată frigiderul nu se va strica. Dar care este temperatura ideală pentru interiorul frigiderului? Acesta este subiectul articolului nostru.
Ai observat și tu probabil că majoritatea frigiderelor oferă posibilitatea de a seta temperatura după bunul plac, dar probabil ai ezitat să folosești această opțiune, necunoscând ce setare să alegi. Ei bine, iată tot ce trebuie să știi despre setarea temperaturii în frigider și congelator:
Istoria frigiderelor – când au apărut aceste aparate electrocasnice grozave?
Te-ai gândit vreodată care o fi istoria frigiderelor? Ei bine, dacă astăzi avem frigidere inteligente, cu funcții și tehnologii de top, precum odinioară vedeam doar în filme, necesitatea de a păstra alimentele pe termen lung a existat dintotdeauna. Cum le păstrau aceștia proaspete în trecut?
Ei bine, frigiderele sunt acum niște aparate banale, deoarece ne-am obișnuit cu ele. Cu toate acestea, întrecut oamenii aveau mult mai mult de muncă pentru a-și putea amenaja un loc care să ofere condiții optime de păstrare a alimentelor.
De exemplu, oamenii erau nevoiți să scoată gheață din lacuri și să folosească zăpadă pentru a răci alimentele. Atât zăpada cât și gheața erau puse în gropi săpate special pentru depozitarea alimentelor. Gropile erau acoperite apoi cu iarbă și crengi.
De asemenea, în Egipt și în India, în vremurile demult apuse, se obișnuia ca recipientele să fie udate în exterior, astfel încât evaporarea să le răcească.
Se crede că prima depozitare la rece a alimentelor a fost realizată de către perși, care au folosit o groapă plină cu gheață, cunoscută cu numele de Yakhchal.
După mult timp, în Anglia secolului XVIII, servitorii foloseau gheața pe care o strângeau iarna, iar mai apoi o depozitau în așa zisele case de gheață. Aici, straturile de gheață erau ambalate cu sare, flanel și depozitate în subteran. Ușor-ușor au apărut primele cutii cu gheață și totodată comercializarea gheții. Pentru început, pierderea de gheață era mare, dar odată cu izolarea corăbiilor, aceasta s-a redus considerabil.
Recoltarea gheții nu era deloc ușor de făcut, așa că se dorea tot mai mult apariția unei metode de a produce în mod artificial. Iar acest lucru a fost reușit mai întâi de către William Cullen, un profesor din Scoția.
Acesta a proiectat prima mașină frigorifică în anul 1755. Pentru a o construi, a folosit o pompă pentru crearea unui vid parțial și un recipient cu eter dietilic. Prin fierberea eterului, căldura se absorbea, iar astfel se producea gheața. Totuși, a mai durat mult până la apariția unui aparat cu adevărat funcțional.
Primul frigider a apărut în 1922, iar pe atunci nu era deloc ieftin. Cel puțin, dacă vei arunca o privire peste oferta noastră de frigidere, te vei convinge imediat că astăzi aceste aparate pot fi catalogate fără rețineri ca fiind accesibile. Aproximativ 800 de dolari trebuia să plătești, pe atunci, pentru a cumpăra un frigider. Astăzi, cu banii aceștia îți cumperi un model de top.
Dacă la început se foloseau gaze toxice pentru a putea funcționa, freonul a apărut în anul 1930 ca o alternativă mult mai ok. După doar 10 ani, începea producția în masă a frigiderelor, aparate fără de care astăzi nu am putea să ne imaginăm cum ar fi viața.
Să lăsăm puțin istoria deoparte și să vorbim despre subiectul articolului nostru: câte grade ar trebui să fie în frigider?
Câte grade să setezi în frigider pentru a obține un mediu ideal de păstrare?
Pentru ca frigiderul să funcționeze în parametri optimi și totodată alimentele să beneficieze de condiții excelente pentru a fi proaspete mai mult timp, ar trebui să setezi o temperatură cuprinsă între 2 și 7 grade Celsius. Acest lucru îl poți face folosind un simplu buton.
De regulă, nu ar trebui să te mulțumești în a lăsa temperatura presetată din fabrică, deoarece ar putea avea o valoare mai puțin recomandată.
Ce temperatură ar trebui să fie în frigider vara? Dar iarna?
Condițiile de păstrate pot fi diferite în funcție de sezon. De exemplu, vara, atunci când temperaturile sunt mai mari de 30 de grade, va trebui să pui imediat alimentele la rece. Drept urmare, în timpul verii ai putea seta o valoare mai joasă a temperaturii, decât în mod obișnuit, întocmai pentru că alimentele sunt supuse căldurii.
În timpul iernii, în schimb, temperatura din frigider o poți crește cu până la 5 grade. Iar asta deoarece mediul va fi mai răcoros, așa că și păstrarea alimentelor va fi mai ușor de realizat, fără ca frigiderul să fie nevoit să funcționeze într-un regim solicitant.
Totuși, va trebui să te gândești și la cât de călduroasă sau răcoroasă este camera în care se află frigiderul, întocmai pentru a putea alege temperatura optimă. Frecvența deschiderii frigiderului precum și alimentele din el sunt detalii care, la rândul lor, pot influența temperatura setată.
Cum se așază corect alimentele în frigider și congelator?
Aparatele frigorifice sunt minunate, dar pentru a ne putea bucura de ele pe deplin, trebuie să le întreținem corect. Cum se face asta? Ei bine, înainte de toate, este important să setezi temperatura corectă, ceea ce am stabilit deja, dar totodată poziționarea alimentelor în frigider joacă un rol important.
Pe compartimentele laterale, poziționate pe ușă, sunt ideale pentru a poziționa sticle și alte alimente pe care nu vrei să le ții la o temperatură foarte joasă.
Zona de mijloc a frigiderului este ideală pentru produsele lactate, pentru ouă, prăjituri sau pentru mâncarea gătită. Sosurile pot fi puse, de asemenea, în această zonă. Vor beneficia de o temperatură de 4-5 grade Celsius, ce va garanta o păstrare optimă.
Legumele trebuie să le așezi în raftul special dedicat lor. Ele au nevoie de o temperatură de până la 7 grade Celsius.
Carnea și peștele trebuie să stea la temperaturi de maxim 0 – 1 grade Celsius. Așază-le în zona special dedicată lor. De asemenea, nu ar trebui să depozitezi carnea în frigider pentru mai mult de 2 zile.
Înainte de a pune mâncarea gătită în frigider, asigură-te că s-a răcit.
De asemenea, nu îngrămădi alimentele în frigider ci lasă spațiu pentru a permite accesul curenților de aer rece.
Alte curiozități despre temperatura recomandată pentru frigider
Dacă te întrebi care ar trebui să fie temperatura normală în frigider, află că aceasta se situează de regulă între 2 și 7 grade Celsius. Totuși, vei putea modifica temperatura în funcție de anotimp. Iar asta deoarece nevoile diferă.
În ceea ce privește locația ideală a frigiderului, bucătăria este răspunsul. Totuși, acesta ar trebui să beneficieze de un spațiu cât mai bine aerisit. Iar dacă temperatura este constantă, cu atât mai bine. Nu pune frigiderul lângă o sursă de căldură și nici la razele soarelui. Distanța de obiectele de mobilier sau de pereți ar trebui să fie de cel puțin 10 cm.
Curățarea frigiderului este, de asemenea, foarte importantă. Aceasta ar trebui să fie realizată cât mai des. În acest fel, va fi păstrat în cea mai bună stare. Șterge atât la exterior, cât și la exterior. Iar dacă frigiderul nu are No Frost, atunci dezgheață-l frecvent.
În final, te poți întreba câte alimente să pui în frigider. Ei bine, nu îl supraîncărca! Cu cât sunt mai multe alimente, cu atât consumul de energie va crește.
Acestea sunt informațiile pe care trebuie să le cunoști despre temperatura ideală în frigider. Sperăm că informațiile noastre ți-au fost de ajutor!
Fii primul care lasa un comentariu.